Poke-bowl-le-phenomene-culinaire
Poke-bowl-le-phenomene-culinaire

Het nieuwe fenomeen in de culinaire keuken: de Poke Bowl

De Poké bowl is een van de nieuwste culinaire trends die steeds populairder wordt op Instagram met deze verschillende fleurige kleuren. Maar waar gaat het over?

We kunnen beginnen met te zeggen dat het een gerecht is afkomstig uit Japan en Hawaï, op basis van rauwe vis, meestal tonijn, gemarineerd met verschillende dressings die meestal sesam- en sojasaus bevatten. Naast deze hoofdingrediënten worden allerlei verse voedingsmiddelen toegevoegd, zoals zeewier, avocado, komkommer en bieslook. Het wordt geserveerd in een kom, meestal met rijst.

Als jij geïnteresseerd bent in le Poke Bowls, ben je waarschijnlijk een fan van zowel vers voedsel als gezond koken. Wil jij iets meer weten over dit nieuwe kleurrijke gerecht, gemaakt van gezonde en verse ingrediënten die een aanzienlijke voedingswaarde en een sterke smaak bieden? Poké is de perfecte combinatie voor fijnproevers die van gezond en natuurlijk eten houden.

Licht, gezond, snel te bereiden, verse ingrediënten en erg lekker. Poké is naar verluidt goedkoper dan sushi en completer dan een eenvoudige salade. Zoals eerder gezegd, komt de oorsprong ervan voort uit de behoefte van de Japanse vissers in het begin en na de Hawaïanen om iets te eten dat snel en gemakkelijk te bereiden was tijdens het werk op volle zee. Daarom begonnen zij het te bereiden met ingrediënten van het eiland, d.w.z. kleine stukjes rauwe vis gekruid met zeewier, zeezout of cashewnoten.

Het woord poké betekent «stuk» in het oorspronkelijke Hawaïaans en is in de loop der jaren veranderd. De Japanse invloed heeft het verrijkt met sojasaus, sesamolie, wasabi, tofu en vis zoals zalm of octopus. Andere invloeden uit verschillende landen die het in hun receptenboek hebben opgenomen, hebben er een heleboel elementen aan toegevoegd. Maar de basis ingrediënten bleven.

Perfecte combinatie van voedingsstoffen

Meer dan een gerecht met een specifiek recept, is poké een combinatie van drie belangrijke voedselcategorieën:

  • Een basis van witte rijst of quinoa
  • Rauwe vis zoals tonijn, bonito of zalm, gemarineerd in dressings op basis van sojasaus en sesamolie, gemengd met ui of bieslook.
  • Daarnaast wordt een hele mengeling van ingrediënten naar eigen smaak aangebracht: zeewier, avocado, komkommer, viseitjes, sesam, chilipeper, gepekelde groenten, enz. Alles kan, als het maar vers is.

De reden waarom het zo'n populair gerecht is geworden, is dat de voordelen van al het voedsel waarmee het wordt bereid, talrijk zijn. Zo vinden we op één bord alle ingrediënten voor een gevarieerde, gezonde en evenwichtige maaltijd.

Voedingswaarde van de Poke Bowl

  • Rijst als energiebron: de basis van poké, rijst, levert de energie die nodig is om een crossfit-sessies vol te houden. Omdat het een natriumarm ingrediënt is, wordt het bovendien sterk aanbevolen om de bloeddruk onder controle te houden. Vooral voor mensen die aan hypertensie lijden. Ten slotte verhoogt het hoge vezelgehalte de regelmatigheid van de darmtransit en vermindert het het risico op hart- en vaatziekten.
  • Vis als bron van eiwitten: het hoofdbestanddeel van poké is zalm of tonijn, een basisproduct van de Aziatische keuken. Zowel zalm als tonijn leveren omega 3. Goed voor de bloedsomloop, mineralen en meerdere vitaminen die essentieel zijn voor de goede werking van ons lichaam. Door deze eiwitten vers en ongekookt te bewaren wordt onnodige vetopname beperkt en blijven hun eigenschappen en voordelen intact.
  • Groenten als antioxidanten: Groenten zijn rijk aan vitaminen en mineralen, vooral vitamine C, magnesium en kalium. Bovendien bevatten zij vele gezondheid bevorderende eigenschappen en worden zij gekenmerkt door hun antioxiderende kracht, die cardiovasculaire, neurodegeneratieve en spijsverteringsaandoeningen helpt voorkomen.

Een poke bowl maken: snel en gemakkelijk

  • De basis: de meest traditionele optie is witte rijst, die je ook kunt vervangen door bruine of zwarte rijst, deze hebben niet alleen een heerlijke smaak, maar bieden ook extra gezondheidsvoordelen.
  • Eiwit: De standaard is rauwe vis. Een goed stuk tonijn, zalm, garnaal of octopus. Hoewel de vegetarische versie steeds populairder wordt, kan vis worden vervangen door andere producten zoals tofu.
  • De extra's: avocado, komkommer, mango, tomaat, boerenkool, ananas, edamame, gefrituurde ui...enz. De mogelijkheden zijn eindeloos en voegen bovendien extra frisheid en kleur toe aan het gerecht. Afhankelijk van wat jij graag eet, kunt je kiezen wat het beste bij jou past.
  • Dressings: zalmeitjes zijn een van de populairste, omdat ze smaak en een knapperige textuur aan het gerecht geven. Sesamzaadjes of zeewier zijn ook een goede optie vanwege hun sterke smaak en kleurrijke toets.
  • De saus: Normaal gebruiken we sojasaus, maar je kunt ook wasabimayonaise, pikante mayonaise of sesamolie proberen. Ze voegen de laatste hand toe om meer smaak en aroma te geven aan jouw Poke Bowl.
We are using cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our Privacy Policy.