Poke-Bowl-plat-magique
Poke-Bowl-plat-magique

De Poke Bowl: een magisch gerecht dat ons doet dromen van Hawaï

Ken je dit beroemde exotische gerecht? Natuurlijk wel, zeker met al die gezondheidsvoordelen waar iedereen het over heeft. De poke is van Hawaïaanse oorsprong, het is een recept op basis van gemarineerde rauwe vis, meestal geserveerd als voorgerecht. De pokè, door culinaire specialisten ook wel Hawaiiaanse «sushi» genoemd, is ontstaan als een arm vissergerecht, maar wordt tegenwoordig uitgestald op de tafels van zowel gastronomische restaurants als in afhaalrestaurants. Vergelijkbaar met ceviche, maar niet te verwarren met sashimi: de gebruikte vis moet in blokjes worden gesneden, eventueel regelmatig, en niet in plakjes zoals bij de bekende Japanse bereiding. De vertaling van het Hawaïaanse woord pokè betekent «in stukken gesneden».

De geheimen om een heerlijke poke bowl te maken

Vis: de essentie en de basis

Tonijn en octopus, maar ook zalm zijn erg populair. Het belangrijkste is dat de vis vers is! Hij moet vrij zijn van graten en schubben en moet in blokjes van ongeveer 1,5 à 2 cm dik worden gesneden. De blokjes worden ongeveer 2 uur in de koelkast gemarineerd.

De marinade: The magic juice

De basismarinade, van Aziatische oorsprong, wordt bereid met sojasaus, sesamolie, sesamzaad en rijstazijn. Het kan op smaak worden gebracht door fijngehakte of in plakjes gesneden knoflook, fijngehakte verse gember, fijngehakte bieslook, gedroogde of verse chilipeper, kurkuma of kerriepoeder toe te voegen. Sojasaus kan worden vervangen door teriyakisaus, die iets zoeter is.

Groenten, peulvruchten, fruit: de exotische toets

Edamame (sojabonen) wordt het meest gebruikt in het originele recept, maar als je die niet kunt vinden, kun je ze met een andere bonensoort vervangen. Erwten, sperziebonen of peultjes daarvoor ideaal. Peulvruchten moeten worden geblancheerd of gestoomd. Er zijn ook groenten zoals wortelen, courgettes, komkommers, radijsjes die rauw worden gebruikt. Avocado is een ander ingrediënt dat nooit ontbreekt in een heerlijke poke bowl. Indien gewenst kunnen ook mango, meloen en aardbeien jouw recept verrijken. Om knapperigheid toe te voegen kun je gedroogd fruit gebruiken: hazelnoten en pinda's zijn ideaal. Voor een extra touch kun je ook dungesneden nori zeewier toevoegen! Rijst: het originele recept bevat geen rijst. Het is dus een toevoeging die het mogelijk maakt het recept in één gerecht aan te bieden. Als je besluit rijst te gebruiken, kies dan een geurige langkorrelige rijst zoals Jasmijn, als je jou wil concentreren op het esthetische effect, kun je ook zwarte of rode rijst gebruiken. De rijst wordt gewassen en vervolgens gekookt in licht gezouten kokend water. Laat het afkoelen voor gebruik.

Nog meer originele ideeën?

Tegenwoordig is de "Poke Wrap" helemaal in: alleen gemarineerde vis met groenten, peulvruchten en fruit, gewikkeld in rijstbladeren of nori zeewier. Wat dacht je van de poke bowl, die we voor je hebben klaargemaakt? Ontdek dit lekker recept voor zalm Poke Bowl.
We are using cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our Privacy Policy.