poke-bol-hawaii-belgique
poke-bol-hawaii-belgique

De beroemde Poke Bowl uit Hawaï tot onze borden in België

Poke is het Hawaïaanse woord voor «snijden». Wel, de versneden poke bowls zijn aangekomen bij onze borden in België en over de hele wereld. Klaar om ons verliefd te laten worden op deze Noord-Amerikaanse eilanddelicatesse die rijst mengt met rauwe vis en andere ingrediënten, maar het is geen sushi.

Poke bowls zijn een Hawaïaans gerecht, hoofdzakelijk gemaakt van rijst en rauwe stukjes vis waaraan andere specerijen en ingrediënten zoals sesamzaad, bieslook of wasabi zijn toegevoegd. Waarschijnlijk heb je al van dit gerecht gehoord, aangezien het in de menu's van vele restaurants is opgenomen, en er zelfs locaties zijn die uitsluitend aan deze Hawaiiaanse schalen zijn gewijd, waarschijnlijk vanwege het frisse en gezonde imago.

Het is echter misschien belangrijk op te merken dat poke bowls een recent fenomeen zijn, in hart en nieren concurrerend met de traditionele Japanse chirashi bowls - het belangrijkste verschil tussen hen ligt in de manier waarop de vis wordt gesneden (blokjes vs. plakjes), evenals in de kruiden en de gebruikte vis. De poke zelf is eigenlijk recent: de jaren 1970 worden gemeld als de datum van oorsprong.

Dus wat is het geheim van een goede poke bowl?

De ingrediënten, natuurlijk.

De basis is meestal rijst, die warm kan worden geserveerd, wat een goed contrast vormt met de koude, rauwe vis. Maar je kunt altijd een draai aan je poke bowl geven en bijvoorbeeld kiezen voor een quinoa basis.

Dan de vis. Tonijn en zalm zijn de meest voorkomende, en kunnen rauw of gemarineerd worden geserveerd (in sesamolie, sojasaus, bieslook, of zeezout, bijvoorbeeld), met witte vis, octopus, of zelfs gekookte zeevruchten (zoals garnalen) kunnen goede opties zijn om in blokjes te snijden en te mengen met uw rijst.

Als het eiwit eenmaal is gekozen, komen we bij het gedeelte waar je jouw fantasie de vrije loop kunt laten: de bijgerechten! Van wasabiballetjes tot zeewier, cherrytomaatjes tot jalapeno, komkommer tot mango, de mogelijkheden zijn enorm en variëren naargelang jouw smaak en wat jij in het gerecht zoekt.

Eindelijk, de saus. Soja is een gebruikelijke optie, maar er zijn ook mensen die kiezen voor iets pittiger zoals sriracha, dat wordt gemaakt van pepers, knoflook, azijn, zout en suiker en te vinden is in supermarkten.

Van Hawaï tot België (via de VS en met Aziatische invloeden) lijkt dit gerecht te zijn gekomen om te blijven en te vernieuwen.

We are using cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our Privacy Policy.