Poke-bowl-5-verite
Poke-bowl-5-verite

Vijf belangrijke weetjes over de Hawaïaanse Poke Bowl

Om te beginnen, leggen we je uit welke uitspraak van dit woord de juiste is. Poke wordt het uitgesproken als "Poh-keh", niet als poki en poke. "Poh-keh" is een tweelettergrepig woord dat in het Hawaïaans gewoon "in stukken gesneden" betekent. Dan nu terug naar ons onderwerp: Hier zijn 5 dingen die je moet weten over je favoriete poke bowl.

1. Poke geserveerd met zalm is niet authentiek

Met de komst van Japanse arbeiders naar de Verenigde Staten aan het eind van de 19e eeuw, was de belangrijkste vis waarmee zij de poke bereiden ahi (geelvin) tonijn. Hoewel zalm tegenwoordig het populairst lijkt te zijn, bestaat de klassieke poke altijd uit rauwe ahi tonijn of gedroogde octopus, bekend als he'e in de Aloha Staat.

2. Traditionele poke bevat ook geen ananas.

De laatste jaren hebben poke restaurants geïnnoveerd door allerlei toevoegingen toe te voegen, waaronder ananas, en het ziet er niet naar uit dat de trend snel zal afnemen.De beweging is ingegeven door het feit datpoke bowls intrinsiek social media-waardig zijn met hun kleurrijke vullingen en perfect passen in de beweging voor gezonde voeding. Je kiest je rauwe proteïne, kruiden en saus geserveerd met rijst, et voilà!

3. Poke werd oorspronkelijk bereid met kleine Hawaiiaanse rif visjes.

Poke vindt zijn oorsprong in de tijd dat Hawaïaanse vissers. Kleinere rifvisjes werden in stukken gesneden en rauw geserveerd, gekruid met wat voorhanden was. Meestal kruiden als zeezout, kanda noten, zeewier en limu, een soort bruin zeewier.

4.Poke kan makkelijk ook thuis gemaakt worden

Voor het maken van shoyu ahi poke is inderdaad geen ingewikkeld recept nodig: bemachtig 500 gram tonijn van sashimi kwaliteit en snijd deze in hapklare blokjes. Meng in een kom 3 eetlepels sojasaus, een eetlepel oestersaus, een scheutje sesamolie, een theelepel fijngehakte knoflook, een handvol fijngehakte groene uien en alle andere kruiden die je lekker vindt. Klop alles goed door elkaar en marineer de tonijnblokjes een uur in de koelkast, en klaar is Kees! Fris en heerlijk! Je kunt het serveren op rijst met een paar plakjes avocado voor een goede balans tussen smaken.

5. Mensen zijn echt gepassioneerd over Poke

De toename van het aantal poke-restaurants over de hele wereld bewijst dat het publiek inmiddels echte fans zijn van de Hawaïaanse keuken. Misschien heb je Hawaïanen wel al horen zuchten dat ze hun verlangen naar echte poke hier niet kunnen stillen en voelen dat de poke te lijden heeft onder wat wij noemen la  «culturele laster», omdat de hedendaagse poke niet echt de originele poke is zoals we in punt twee en drie hebben vermeld. Bovendien, spelen de negatieve gevolgen voor het milieu van de transformatie van een afgewerkte bron zoals ahi tonijn in een restaurant een grote rol.

We are using cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our Privacy Policy.