poke-bowls-with-fish
poke-bowls-with-fish

Waarom Hawaiian Poke een gezonde maaltijd is: vier redenen

De Poke bowl heeft een grote reis afgelegd. Van een Hawaïaanse vissers snack naar een wereldwijde culinaire superster. Ben je een fijnproever en wil meer weten over de poke bowl, dan is dit artikel iets voor jou!

Wat is Poke?

Poke is een gerecht dat oorspronkelijk uit Hawaï komt. Vroeger bestond een poke bowl eenvoudig weg uit rauwe rif visjes, zeezout en gemalen kukui-noten.

Nu kent de poke een groot aantal varianten over de hele wereld, zelfs voor vegetariërs.

Een typische kom poke geserveerd in ons Brusselse restaurant bestaat uit plakjes rauwe vis (meestal zalm of tonijn), groenten, chili, sesamzaadjes, rijst en afgewerkt met een laagje kruiden.

Hoe gezond is een poke bowl?

Poke bowls zijn gezond omdat ze gevuld zijn met heerlijke en voedzame 'superfoods'. In dit artikel geven we overtuigende redenen waarom poke het perfecte gezond gerecht is voor iedereen.

1. Een Poke Bowl zit vol goede vetten

We hebben twee soorten vet in onze voeding. Aan de ene kant zijn er slechte vetten, die bijdragen tot de verhoging van ongezonde cholesterolgehalten in het lichaam. Dit doordat ze verzadigde vetzuren en transvetzuren bevatten. Het andere type is het goede vet dat nodig is voor het menselijk lichaam om de hele dag efficiënt te functioneren. Je poke bowl zit vol met goede vetten.

Een basis poke bowl, met tonijn en witte rijst, is rijk aan eiwitten en goede vetten, vooral omega-3. Omega-3 helpt tegen verhoogde angst en depressie en verbetert de gezondheid van de ogen

2. Je kunt je eigen gezonde poke bowl samenstellen.

Hou je van pizza, maar wil je meer gezonde eetgewoontes in jouw leven brengen? Het probleem bij pizza of andere fast food is zeker en vast het hoge caloriegehalte en het beperkte aantal toppings om het niet te ongezond te maken. Zo'n situatie komt vrij vaak voor, maar met poke heb je volledige topping-vrijheid en een ruime keuze aan gezonde ingrediënten.

Je kunt zetmeelrijke witte rijst vervangen door gezonde bruine rijst om je dagelijkse calorie-inname op peil te houden. Enkele ingrediënten die wij aanbevelen zijn:

 • Algen
 • Edamame
 • Courgette
 • Boerenkool
 • Bonen

etc..

Eet gezond én lekker: een echte win-win situatie.

3. Poke is net als een salade

Salade eten tijdens een dieet lijkt vanzelfsprekend. Maar je kunt de saaie smaak van je salade versterken met verse visblokjes, gestoomde rijst en een nootachtig garnituur. Dat is je Poke bowl, klaar om geserveerd te worden!

Degenen die geen fan zijn van salades zouden waarschijnlijk van gedachten veranderen bij het zien van een heerlijke en kleurrijke poke bowl, want er is een waaier aan smaken om uit te kiezen.

Het is net als het eten van salade, maar verser en met een hoger smaak gehalte.

4. Poke is een evenwichtig gerecht zonder veel calorieën

Als je een van die mensen bent die calorieën telt voordat je iets op je bord legt, dan kan een poke bowl je beste vriend worden.

Een Poke bevat minder dan 500 calorieën. Je vermindert deze calorieën verder door een aantal goede en gezonde ingrediëntkeuzes te maken. Kies bijvoorbeeld voor verse bosui in plaats van gebakken uitjes.

Vermijd bijvoorbeeld deze calorierijke sauzen:

 • Ponzu Gember: 200 calorieën
 • Poke Saus: 200 calorieën
 • Spicy mayonaise: 300 calorieën.

Ga voor verse groenten:

 • Groene ui: 10 calorieën
 • Zeewiersalade: 30 calorieën
 • Edamame: 40 calorieën
 • Avocado: 70 calorieën
 • Knapperige ajuintjes: 75 calorieën

Een Poke Bowl gemaakt met zalm, komkommer, zilvervliesrijst en een eenvoudige topping bevat ongeveer 5 gram vet, 20 gram koolhydraten en 24 gram eiwit.

Eindoordeel over Poke Bowls

Diëtisten kunnen verdeeld zijn over het aantal calorieën in een Poke Bowl. Maar ze zijn het allemaal eens over 2 dingen: hoe je je poke bowl klaarmaakt bepaalt het caloriegehalte en dat de Poke Bowl nog steeds veruit een “Fast Good” gerecht is.

Wil jij genieten van authentieke Hawaiiaanse Poke in Brussel, neem dan een kijkje in ons menu om online te bestellen en het te laten bezorgen of ga naar het restaurant om zelf jouw bowl op te halen.

Wij serveren verse en heerlijke Hawaiiaanse Poke recepten.

We are using cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our Privacy Policy.